Vyöhyketerapia


Mikä vyöhyketerapia?

Vyöhyketerapiassa eli refleksologiassa ihmistä hoidetaan käsittelemällä keholla sijaitsevia heijastepisteitä. Vyöhyketerapeutti käsittelee jalkaterien, mutta myös koko kehon heijastepisteet (kädet, korvat, kasvot ja selkä). Hoidon aikana keholle annetut signaalit pyrkivät tasapainottamaan elimistön tilaa. Vyöhyketerapiahoito saa aikaan elimistön puhdistautumista, rentouttaa, lievittää kiputiloja sekä parantaa unta. Vyöhyketerapiassa keho aktivoituu ikään kuin luontaisesti itse hoitamaan itseään.

Vyöhyketerapiaa voidaan suositella hyvin monenlaisiin tilanteisiin, esimerkiksi:
* stressi, päänsärky, migreeni, verenpaine, kohonnut kolesteroli
* yleinen väsymys, uupumus
* nivel- ja lihassärky (esim. iskias, niska-hartiavaivat)
* hemiblegiat
* akuutit / krooniset poskiontelovaivat, allergia, astma
* ummetus, “laiska suolisto”
* naistenvaivat (kuukautiskivut, vaihdevuosivaivat)
* lapsettomuus
* unettomuus
* keskosuus
* koliikki
* tulehduskierteet (esim. korvatulehdukset)

Vyöhyketerapialla hoidetaan oireita ja lievitetään oloa. Siitä hyötyy, vaikka ei olisikaan mitään erityistä vaivaa. Tarvittavien hoitokertojen määrä on yksilöllinen, siihen vaikuttaa vaivan kesto ja laatu, ikä sekä yleiskunto.

Vyöhyketerapian hyödyt vauvoille ja raskaana oleville

Jos vauvalla on itkuisuutta tai vatsakipua, hän voi saada apua vyöhyketerapiasta. Usein jo muutama hoitokerta tuo helpotusta vauvan oloon.

Vyöhyketerapia on pehmeä ja lempeä hoitomuoto. Kipua ei aiheuteta missään vaiheessa ja hoito tapahtuu lapsen ehdoilla. Vauvaa voi hoidon aikana imettää ja kanniskella.

Yksi erityinen vyöhyketerapian kohderyhmä ovat vauvat ja odottavat äidit. Jos vauvalla on itkuisuutta tai vatsakipua, hän voi saada apua vyöhyketerapiasta. Usein jo muutama hoitokerta tuo helpotusta vauvan oloon. Suositeltava kertamäärä koliikkivauvoille on 1-6 kertaa.

Vyöhyketerapia on varsinkin vauvoille ja pienille lapsille hyvin pehmeä ja lempeä hoitomuoto. Kipua ei aiheuteta missään vaiheessa ja hoito tapahtuu täysin lapsen ehdoilla. Vauvaa voi hoidon aikana imettää tai kanniskella välillä.

Odottavalle äidille vyöhyketerapia tarjoaa rentoutta keholle ja mielelle. Raskaana oleva voi käydä vyöhyketerapiassa ennen raskauden viimeistä kuukautta kerran kuukaudessa, viimeisen raskauskuukauden aikana kerran viikossa ja viimeisen raskausviikon aikana joka päivä. Vyöhyketerapia helpottaa myös synnytyksestä toipumisessa.

Vyöhyketerapiaa on jo kauan suositeltu neuvoloissa. Aiheesta on myös tehty tutkimusta:

VYÖHYKETERAPIASTA APUA ERITYISESTI VAUVOILLE

Joka viides vauva eli 20 prosenttia vauvoista kärsii koliikista, kovasta itkusta. Kautta aikojen vyöhyketerapiaan on ohjattu vauvoja, joiden koliikkiin ei ole löytynyt syytä tai apua. Haittaa siitä ei ole kenellekään.

Vyöhyketerapian historia

Vyöhyketerapian juuret ovat tuhansien vuosien takana sekä intiaanien, egyptiläisten että kiinalaisten historiassa. Vyöhyketerapiasta tuli tunnetumpaa 1900-luvun alussa amerikkalaisen lääkärin William Fitzgeraldin tutustuttua Maya-intiaanien lääkintämenetelmiin ja tehtyä niistä kirjan ”Zone Therapy”. Kreikka, Rooma, Pohjois-Afrikka ja Arabian niemimaa ovat myös vyöhyketerapian alueita.